8.4.2013

Paraatipukeutuminen

Partiohuivi

Partiohuivi on olennainen osa partiopukeutumista. Paraatia varten partiohuivi riisutaan kaikista ylimääräisistä koristeista ja merkeistä. Vain lippukunnan huivimerkki ja partiojohtajilla osmonsolmu kuuluvat paraatihuiviin. Huivi rullataan kauniisti ja solmitaan merimiessolmulla. Partionjohtajat kiinnittävät huivinsa osmonsolmulla.


Huivi rullataan merkin yläreunaan asti.


Partiopaita

Paraatissa pukeudutaan partiopaitaan, johon on ommeltu kaikki siihen mennessä suoritetut omaa ikäkautta vastaavat merkit. Jokaisen LiPiläisen vasemmasta hihasta tulisi löytyä seuraavat merkit, kuvan mukaisessa järjestyksessä:


Merkkien oikea järjestys.

HUOM! Littoisissa kokoontuvat käyttävät paikkakuntatunnusta LITTOINEN ja kiinnittävät lippukuntatunnuksen kuvanmukaisesti. Hurttivuoren kololla kokoontuvat kiinnittävät paitaansa tunnuksen TURKU ja kääntävät lippukuntatunnuksen ylösalaisin (niin, että pirtapiiat lukee oikeinpäin).

Lisäksi kaikkien oikeasta rintapielestä tulisi löytyä Suomen Partiolaisten merkki. Muut merkit ja niiden paikat määräytyvät ikäkauden mukaan.

Sudenpennut
Sudenpennun partiopaita on tummansininen collegepaita, johon on ommeltu kaikki asiaankuuluvat merkit. Sudenpennut ompelevat oikeaan hihaan suorittamansa jälki-merkit. Jäljet kiinnitetään siististi kolmen merkin riveihin. Ylimmän rivin keskimmäiseksi ommellaan Tervetuloa partioon -jälki (sudenpää). Muut merkit ommellaan suoritusjärjestyksessä. Jos hihaan ei mahdu kolmea merkki rinnatusten, merkit voi ommella pareittain.


Sudenpennun merkit.

Seikkailijat
Seikkailijat käyttävät virallista sinistä partiopaitaa. Seikkailijoiden omat merkit ommellaan oikeaan hihaan. Jokaiselta tulisi löytyä ainakin seikkailijan aloitusmerkki (oranssi ympyrä). Lisäksi hihaan tulee ommella merkit suoritetuista ilmansuunnista sekä taitomerkit. Kompassi (eli aloitusmerkki ja ilmansuuntanuolet) ommellaan ylimmäksi ja niiden alapuolelle suoritetut taitomerkit suoritusjärjestyksessä. Taitomerkit ommellaan kolmen merkin riveihin.


Seikkailijan kompassi. Kompassin alapuolelle kiinnitetään taitomerkit.

Näiden lisäksi sudenpennuista siirtyneet seikkailijat ovat saaneet vasemman rintataskun alareunaan kiinnitettävän sudenpennun päätösmerkin.


Tarpojat
Tarpojat käyttävät virallista sinistä partiopaitaa. Tarpojien omat merkit ommellaan oikeaan hihaan. Jokaisen hihasta pitäisi löytyä ainakin tarpojien aloitusmerkki (liila ympyrä). Lisäksi ympyrän ympärille ommellaan merkit suoritetuista tarpoista.


Tarpojan aloitusmerkki keskellä. Ympärillä tarppoja kuvaavat merkit.

Näiden lisäksi seikkailijoista siirtyneet saavat kiinnittää vasemman rintataskun alareunaan (sudenpennun päätösmerkin yläpuolelle) seikkailijan päätösmerkin.

Samoajat ja sitä vanhemmat
Käytämme virallista sinistä partiopaitaa. Samoajilla ja vaeltajilla on oikeassa hihassa oman ikäkautensa merkki. Aikuisilla oikea hiha on yleensä tyhjä. Tänä vuonna toivottavasti mahdollisimman monella hiha kuitenkin liekehtii Syty Partioon -merkistä.

Samoajilla ja vaeltajilla on aiempien ikäkausien päätösmerkit kiinnitettynä alhaalta ylöspäin vasemman taskun laskokseen. Partiojohtajilla samalla kohdalla on vain pj-solki.


Hame

Paraatissa partiopaidan kaverina käytetään tummansinistä hametta. Hame on noin polvipituinen. Hameeksi käy tummansininen puolihame tai partiopaidan alle puettu partiomekko.


Sukkahousut

Hameen alle puetaan tummansiniset sukkahousut. Kylmällä säällä voit pukea muutamat sukkahousut päällekkäin, ettei tarvitse hytistä marssirivissä.


Polvipituinen hame ja siniset sukkahousut.


Kengät

Partioasun kanssa käytetään tummansinisiä tai mustia kenkiä. Paraatissa kannattaa panostaa siihen, että kengillä on mukava kävellä ja siihen, että kengät pysyvät hyvin jalassa. Nauhalliset kengät kannattaa solmia triplasolmuun, etteivät nauhat pääse aukeamaan kesken marssin.


Parhaat paraatikengät ovat hyvät jalassa.


Päähine

Sudenpennut laittavat päähänsä väiskin eli sinisen partiohatun. Väiskin voi ostaa Partiovarusteesta. Lippukunnalla on myös muutama lainaväiski.

Baretin saa jättää kotiin, sillä juhlavuonna 2013 kaikki seikkailijat ja sitä vanhemmat lipittäret saavat päähänsä upouudet pillerihatut. Pillerihatut jaetaan kaikille paraatibussissa tai viimeistään paraatia edeltävässä juhlatilaisuudessa. Samoajat ja sitä vanhemmat lipiläiset voivat lunastaa hatun omakseen, mutta seikkailijat ja tarpojat palauttavat hatun paraatin jälkeen.

Varaa mukaasi muutama pinni hatun kiinnittämistä varten.

Sormikkaat ja sadetakki

Kylmän sään yllättäessä kannattaa lisätä kerroksia partiopaidan alle ja ottaa mukaan tummansiniset sormikkaat. Sadesäällä puemme partioasun päälle kirkkaan, läpinäkyvän kertakäyttösadetakin, joka kannattaakin ostaa varmuuden varalle odottamaan. Sadetakki mahtuu viikattuna partiopaidan taskuun.


Kampaus

Sudenpennut letittävät hiuksensa kahdelle letille. Letit solmitaan valkoisilla lettinauhoilla.
Lyhyet hiukset voivat olla auki, kunhan etuhiukset kiinnitetään pinnillä pois kasvoilta.

Seikkailijat ja sitä vanhemmat kiinnittävät hiuksensa nutturalle niskaan. Nuttura tehdään korvan taakse vasemmalle puolelle päätä (itsestä päin katsottuna). Toteutustapa vapaa, mutta otathan huomioon, että pillerihatun tulee mahtua päähän. Muutamalla pinnillä kiinnitetty sykerö riittää, joten ei tarvitse omata kampaajan ammattitaitoa selviytyäkseen haasteesta. Lyhyemmät hiukset kiinnitetään päänmyötäisesti pinneillä. Vinkki: Hiusten kihartaminen auttaa hiusten asettumisessa nutturalle tai päänmyötäiselle kampaukselle.
Lyhyet hiukset voi kiinnittää pinneillä tähän tyyliin.

Lyhyet hiukset sivulta.

Pidemmät hiukset kerätään nutturalle.

Nuttura on selvästi vasemmalla puolella päätä.Yksityiskohdat

Asun kuin asun viimeistelee huolella mietityt yksityiskohdat. Partioasun kanssa ei kuitenkaan käytetä räikeää meikkiä tai suuria koruja.


Korviaan myöten LiPissä.

Sormenpäitä myöden paraatikunnossa!

Pillinarua saavat käyttää sellaisen omistavat. Tarpojien pillinaru on violetti, samoajan vihreä, vaeltajan ruskea ja partiojohtajan valkoinen.

Ansiomerkkejä ansainneet kantavat ansiomerkkejään niille tarkoitetuilla paikoilla partiopaidassa.

Johtajaikäinen valmiina paraatiin! Vain hattu puuttuu, mutta sen saa vasta paikanpäällä.

2 kommenttia:

  1. Tosi hyödyllinen ja hyvä! Ihanaa et kaikki ohjeet mitä pitäis muistaa on laitettu tänne. Ihan loistava ohje!

    VastaaPoista
  2. Todella hyödyllinen juttu myös partioäidille. Kiitos!

    VastaaPoista